Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj-Napoca, România
+40-264-430323/+40-264-595815
bjc[at]bjc.ro

CROSS-Creating other study spaces

Titlul proiectului: CROSS-Creating other study spaces (Crearea unor noi spații de învățare)

Perioada de derulare: septembrie 2019 – august 2021

Proiectul este finanţat în cadrul programului Erasmus+, Cooperare pentru inovare și schimb de bune practici, Parteneriate strategice pentru educația adulților.

Scopul proiectului este de a cerceta condițiile-cadru cu care se confruntă instituțiile de învățământ continuu și de a dezvolta noi concepte. Acesta vizează transferul transnațional, dezvoltarea și implementarea inovațiilor în domeniul educației adulților, punând accent pe „al treilea spațiu”, ca spațiu de învățare. Proiectul se concentrează asupra conceptului „al treilea spațiu”, într-un cadru social  marcat de schimbări demografice, studiu individualizat, digitalizare și migrație, și asupra efectelor sale asupra ofertelor de educație pentru adulți. Termenul „al treilea spațiu” a fost folosit încă de la sfârșitul anilor `80 de sociologul american Ray Oldenburg pentru a delimita, astfel, primul loc (acasă) și cel de-al doilea loc (locul de muncă) de locurile „terțe” – care permit întâlniri și schimburi informale și care au o importanță ridicată de promovare a dezvoltării comunității și înțelegerii reciproce.

Proiectul este coordonat de Volkshochschule der Stadt Iserlohn (Centrul pentru Educația Adulților Iserlohn, Germania), Stadtbücherei Iserlohn (Biblioteca Orășenească Iserlohn) și Biroul pentru Afaceri Europene Iserlohn. Partenerii proiectului sunt, alături de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj, alte biblioteci publice sau instituții care au ca obiect de activitate educația adulților: Primăria Nyíregyháza – Ungaria, Mestna knjiznica Kranj  (Biblioteca Orășenească Kranj) – Slovenia, RBS-Center fir Altersfroen – Luxembourg, Ayntamiento de Caudete – Spania, Stichting Werken & Leren – Olanda.

Activităţile proiectului

Kick-off meeting, 4 – 6 septembrie 2019

Reprezentanții instituțiilor s-au întâlnit la evenimentul de lansare, la VHS Iserlohn, Germania, pentru a pregăti următoarele reuniuni de proiecte și planurile de lucru.

Agenda

A doua întâlnire transnațională, 11 -13 decembrie 2019

Reprezentanții instituțiilor partenere s-au întâlnit la cea de-a doua întâlnire transnațională din cadrul proiectului CROSS, la Kranj, Slovenia, pentru a discuta despre felul în care schimbările demografice influențează activitatea din „al treilea spațiu”.

Agenda

A treia întâlnire transnațională, 1-3 septembrie 2021

Reprezentanții instituțiilor partenere s-au întâlnit la cea de-a treia întâlnire transnațională din cadrul proiectului CROSS, la Cluj-Napoca, România, pentru a discuta despre individualizarea activităților oferite adulților în „al treilea spațiu”, în special celor din categorii defavorizate.

Agenda

A patra întâlnire transnațională, 10-12 noiembrie 2021

Reprezentanții instituțiilor partenere au participat la cea de-a patra întâlnire transnațională din cadrul proiectului CROSS, la Nyíregyháza, în Ungaria, pentru a discuta despre digitalizare și despre necesitățile digitale de bază ale unui „al treilea spațiu”. Participanții au împărtășit, de asemenea, exemple de bune practici din activitatea lor.

Agenda

A cincea întâlnire transnațională, 27-29 aprilie 2022

Reprezentanții instituțiilor partenere sau participat la cea de-a cincea întâlnire transnațională din cadrul proiectului CROSS, la Caudete, în Spania, pentru a discuta despre migrație și despre caracteristicile unui „al treilea spațiu” atractiv pentru migranți. Participanții au împărtășit, de asemenea, exemple de bune practici din activitatea lor și s-a stabilit cadrul setului de instrumente ce urmează a fi dezvoltat la finalul proiectului.

Agenda

Ultima întâlnire transnațională, 29 iunie-1 iulie 2022

Reprezentanții instituțiilor partenere au participat la întâlnirea transnațională finală din cadrul proiectului CROSS, la Luxembourg, în Marele Ducat al Luxembourg-ului, pentru a discuta despre setul de instrumente ce urmează a fi publicat la finalul proiectului, despre experiența dobândită prin participarea la acest proiect și despre oportunități de colaborare viitoare.

Agenda

Rezultatele proiectului:

Scroll Up