Calea Dorobanţilor nr. 104, Cluj-Napoca, România
+40-264-430323/+40-264-595815
bjc[at]bjc.ro

Concursul Național de Lectură „Bătălia cărților”

„Bătălia cărților” este un  concurs național de lectură  inițiat de Biblioteca Județeană „Octavian Goga” Cluj în anul 2014. Se derulează anual în mai multe biblioteci publice din România, sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, precum și la Chișinău, Republica Moldova.

Concursul și-a propus ca scop cultivarea gustului pentru lectura de plăcere în rândul copiilor (11-13 ani) și  adolescenților (14-18 ani). Aceștia au posibilitatea să lectureze în limbile română și engleză.

Cuprinde mai multe etape:

  • Selecția și întocmirea listelor de câte 10 titluri pentru fiecare categorie de vârstă (5 titluri pentru secțiunea în limba engleză).
  • Lansarea concursului, înscrierea participanților și perioada de lectură (martie-septembrie). Pentru calificare în finala concursului fiecare participant trebuie să citească toate cele 10 cărți, să întocmească Fișe de lectură pentru fiecare carte din concurs și să acorde, în Carnetul de lectură, puncte de la 1 la 5 pentru fiecare carte citită.
  • Organizarea Finalei – „bătălia” propriu-zisă și desemnarea câștigătorilor – luna noiembrie.

În cadrul Finalei are loc dezbaterea „Convinge-mă să citesc!” în care concurenții își susțin cartea preferată, răspund la un șir de întrebări pe marginea cărților citite, iar juriul desemnează Cititorii anului la ambele categorii de vârstă. Se mai acordă premii pentru cea mai bună fișă de lectură, pentru implicare în dezbatere, pentru cea mai echilibrată și rațională pledoarie și altele, la decizia juriului.

După centralizarea voturilor din Carnetele de lectură, sunt  desemnate Cărțile anului pentru fiecare categorie de vârstă.

Pentru adulți, „Bătălia cărților” se derulează sub forma unui club de lectură cu întâlniri periodice.

Regulamentul concursului

Formular de înscriere

Fișa de lectură pentru copii

Fișa de lectură pentru adolescenți

Lista titlurilor Bătălia cărților 2024

Scroll Up