Condiția studentelor de la Universitatea din Cluj în perioada interbelică. Studiu de caz: ancheta de psihologie socială publicată de Viorica Pintiliescu în anul 1937
Claudia Septimia Sabău
În anul 1937 apărea, la Cluj, o carte unicat în peisajul publicațiilor științifice românești de până la aceea dată, semnată de Viorica Pintiliescu, „Aspecte din vieața studentelor (Încercarea unei anchete de psihologie socială)”. Volumul publica rezultatele unei anchete de psihologie socială inițiată în anul 1933, în rândul studentelor Universității din Cluj, sub coordonarea Institutului de Psihologie Experimentală, Comparată și Aplicată, condus de profesorul Florian Ștefănescu-Goangă. Prelucrarea și interpretarea materialului a revenit exclusiv autoarei.
La mai bine de 8 decenii după această apariție, în timpul desfășurării unei cercetări dedicate înființării primului cămin pentru studente al Universității din Cluj, o întâmplare fericită m-a făcut să descopăr această lucrare. Lectura ei mi-a deschis un nou șantier de cercetare, dedicat analizării condiției studentelor de la Cluj, din perioada interbelică, pe baza materialului documentar cuprins în volum și, în același timp, m-a pus și în fața unei mari provocări, aflarea unui răspuns la întrebarea: cine a fost Viorica Pintiliescu?