Donațiile de carte în fondurile de memorie locală ale bibliotecilor publice. Studiu de caz: donația inginerului Nicolae P. Leonăchescu
Cristina Baciu
Donațiile personalităților locale, conservate de bibliotecile publice, constituie o componentă a istoriei culturale românești, bibliotecile personale reflectând stadiul evoluției culturii și civilizației unei comunități. Cărturari români importanți din toate zonele țării au dăruit cu generozitate bibliotecilor publice colecții valoroase de documente, alcătuite din incunabule, cărți vechi și rare, corespondență, manuscrise, lucrări cu dedicații și autografe.
În comunitățile locale, biblioteca publică este păstrătoarea memoriei colective. IFLA și UNESCO recunosc și sprijină rolul bibliotecilor publice de memorie a comunității locale. Bibliotecile publice reflectă identitatea comunității pe care o deservesc, pentru că identifică documente relevante ale comunității locale care exprimă patrimoniul său în formă documentară, gestionează donații ale personalităților locale, organizează activități și evenimente de valorificare a moștenirii culturale locale.